Rusça Nasıl Öğrenilir?

Rusça nasıl öğrenilir? Bu soruya kesin bir cevap verebilmek mümkün değil maalesef. Yabancı dil öğrenmek dünyanın en zor, bir o kadar da eğlenceli işlerinden biri. Özellikle bu yabancı dil Rusça ise durum biraz daha karmaşık bir hal alıyor. Rusça öğrenmeye öncelikle baskı altında kalmadan, kendimizi o dili öğrenmeye mecbur hissetmeden, kendi irademizle yaklaşmalıyız. Dilin güzelliklerini keşfederek, kelime öğrenmeyi eğlenceli hale getirerek istikrarlı bir tutum sergilemeliyiz.
Kelime tekrarları yapmayı, yüksek sesle okumayı, yazarak çalışmayı alışkanlık haline getirmeliyiz. Unutmayalım ki tekrar edilmeyen bilgi asla kalıcı olamaz, kısa sürede unutulur. Zaman harcayarak öğrendiğimiz, ezberlediğimiz sözcükleri unutmak istemiyorsak düzenli olarak tekrar yapmalı ve o sözcüklerle cümle kurmaya çalışmalıyız. Elbette kurduğumuz cümleler yapı bakımından doğru olmayabilir. Fakat ilk aşamada bu üzerinde durulacak bir konu değildir, yanlış yaparak doğruyu öğreneceğimizi hiçbir zaman unutmayalım.
Yabancı dil öğrenmede sözlük kullanma alışkanlığı edinmek önemli bir husustur. Okuduğumuz her metne yeterince zaman ayırarak ve mutlaka sözlükle çalışmamız gerekir. Bir süre sonra okuduğunuz ve anlayamadığınız bir cümleyi konunun bütününden çıkarabileceksiniz. Fakat bu özelliği kazanabilmeniz için belirli seviyede bilgi birikimine ulaşmış olmanız gerekir. Ayrıca Rusça konuşabilmek için mutlaka dilin konuşulduğu bir ülkeye gitmek gerektiğini unutmamalıyız.
Ruslarla iletişim kurabilmek için onların doğal ortamlarını, konuşma biçimlerini görmek ve onlarla zaman geçirmek gerekir. Elbette bunun için de öncelikle belirli bir alt yapıya, yeterli düzeyde kelime bilgisine ve kendini ifade edebilme yetisine sahip olmak gerekir. Rusya’ya gitme imkânı olmayanlar ise bu açığı Rusça filmler seyrederek, müzik dinleyerek, güncel haberleri takip ederek, bildiklerini pekiştirmek adına internet üzerinden Rusça pratik yaparak ve kitap okuyarak kapatabilirler.
Unutmayalım ki yabancı dil bilmek o dili konuşabilmek ve anlayabilmekten geçer. Bunun için ise kitap okumak, sistemli çalışmak ve en önemlisi bu işi yaşam biçimi haline getirmek şarttır.


*Sonnur Ertonga: Anadolu Üniversitesi Rus Dili ve Edebiyatı Öğretim Görevlisi


web site tasarımı sosyal medya sitesi

0 yorum:

Yorum Gönder

Facebook Sayfamızı Beğenin